Sześć makaronowych przepisów od redakcji Zdzisia

Trzynastka w 2020 r. zmieniła się nieodwracalnie. Nastąpiła swojego rodzaju klęska głodowa, a zarazem klęska społeczna – mianowicie, nie możemy już wychodzić na przerwach do Żabki. Ani do Palarni Kawy. Ani do Ciastek. Ani do Mak Kwaka. Ani, tak naprawdę, gdziekolwiek.

Poza głodowaniem lub transformacją naszych żołądków w świątynie poświęcone wyłącznie kanapkom z gyrosem czy też tostom [albo innemu elementowi asortymentu szkolnego sklepiku], pozostaje jedna opcja. Gotować samemu. I tym śmiałkom, którzy odważyli się wybrać tę opcję – zadbać o swoje zdrowie, a także, być może, poprzez gotowanie pozbyć się części typowo 2020 stresu – dedykujemy ten artykuł. Mamy nadzieję, że będzie to pierwszy artykuł z serii z przepisami, spośród których każdy będzie miał inny motyw przewodni. Tym razem jest to najlepszy przyjaciel człowieka, makaron. Nasi redaktorzy podzielili się swoimi ulubionymi makaronowymi przepisami, a my zachęcamy Was do sprawdzenia, który z nich najbardziej odpowiada Wam.

Makaron paprykowo-pomidorowo-kremowy

Składniki:

  • cebula
  • papryka czerwona
  • pomidory krojone z puszki lub kartonika
  • pomidory koktajlowe
  • papryczka chili
  • 200-400 gram makaronu penne
  • śmietanka 18%
  • olej [najlepiej z papryką/pomidorem]
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka – reszta dowolnie, według preferencji

Ugotuj makaron. Na głębokiej, sporej wielkości patelni podgrzej olej i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy ta lekko się podsmaży, wsyp rozdrobniony czosnek i wymieszaj. Pokrój drobno paprykę i paprykę chili, najlepiej w kosteczkę. Smaż, aż stanie się miękka. Następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe. Na patelnię wlej pomidory krojone. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy. Na końcu wlej trochę śmietanki i wsyp ugotowany makaron. Całość wymieszaj.

Smacznego!

Weronika Wajdzik

Makaron z sosem z pieczonej papryki

Idealna na jesień wegańska alternatywa dla bolognese.

Składniki – 2 porcje:

  • 200g wybranego makaronu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała cebula
  • 2/3 ząbki czosnku
  • 25g nerkowców
  • pół szklanki mleka (roślinnego)
  • 30g suszonych pomidorów
  • ok. 2 łyżki przypraw – tymianek, oregano, bazylia i inne według uznania
  • pół łyżeczki octu balsamicznego (opcjonalnie)

1. Nagrzej piekarnik do 220*C

2. Zalej nerkowce gorącą wodą i odłóż na bok aby się namoczyły – to sprawi, że sos będzie bardziej kremowy.

3. Do nagrzanego piekarnika włóż papryki w całości.

4. Po 15 minutach do papryki dołóż pokrojoną na ćwiartki cebulę i ząbki czosnku, piecz kolejne 15 minut.

5. W międzyczasie ugotuj wybrany makaron, odsącz go, zachowując trochę wody.

6. Po wyjęciu warzyw z piekarnika poczekaj 5-10 minut aż ostygną. Usuń nasiona papryki i obierz skórkę – powinna odchodzić bardzo łatwo.

7. Umieść warzywa w blenderze, razem z odsączonymi nerkowcami, mlekiem roślinnym, suszonymi pomidorami, przyprawami, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Aby rozrzedzić sos dodaj pół szklanki wody, najlepiej wody zachowanej po gotowanym makaronie (zawiera ona skrobie i sprawi, że sos będzie gładszy i smaczniejszy)

8. Zblenduj wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

9. Wlej sos do średniej wielkości głębokiej patelni lub garnka i gotuj na średnim ogniu. Gdy sos będzie gorący dodaj makaron i gotuj razem 1-2 minuty.

10. Gotowe danie możesz posypać pokruszonymi nerkowcami i świeżymi liśćmi bazylii lub parmezanem.

Marta Witkowska

Spaghetti

Składniki:

  • Makaron do spaghetti lub – do wersji wegetariańskiej – jakikolwiek makaron z warzyw strączkowych (osobiście bardzo polecam makaron z czerwonej soczewicy)
  • Mielone mięso z indyka – oczywiście do wersji z mięsem
  • Przecier pomidorowy z dodatkiem bazylii
  • Cebula
  • Czosnek
  • Masło/Olej (do smażenia)
  • Miód
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy według uznania (ja dodaję bazylię, rozmaryn, tymianek i trochę słodkiej papryki)
  • Ser mozzarella (do posypania na wierzchu przy podaniu)

Przygotowanie
Mięso (naturalnie pomijamy, jeżeli przygotowujemy wersję bezmięsną):
              Na patelni rozgrzej olej lub masło. W trakcie procesu dodaj soli i pieprzu. Gdy masło całkowicie się roztopi lub olej zacznie skwierczeć połóż mięso na patelni. Gdy mięso lekko się zarumieni, dodaj przyprawy. Smaż aż z patelni wyparuje woda, która podczas smażenia wyszła z mięsa. Odłóż mięso do osobnej miski.
Sos do spaghetti:
              Sos przygotuj na tej samej patelni, na której było robione mięso (no chyba, że przygotowujesz wersję bezmięsną). Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, uprzednio roztapiając trochę masła. Dodaj do niej rozgnieciony lub poszatkowany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Na patelnię wlej przecier. Gdy całość będzie podgrzana, dodaj przyprawy i wymieszaj. Następnie do sosu dodaj mięso i jeszcze trochę czosnku. Gdy sos znacznie się zagęści, dolej przegotowanej wody, by sos nie był konsystencji masy kajmakowej czy coś, ma nie być gęsty w każdym razie. Chwilę przed końcem przygotowywania sosu, dodaj do niego dwie łyżeczki miodu. Ważne, by od momentu wlania przecieru patelnia stała na małym do średniego ogniu.
Makaron:
              Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kuba Markil

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i mascarpone:

Składniki:

  • makaron tagietelle
  • cukinia
  • suszone pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • mascarpone
  • czosnek
  • cebula
  • przyprawy: według uznania

1. Na patelni zeszklij dość drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną cukinię i co jakiś czas mieszając, smaż, aż będzie miększa.

2. Równocześnie wstaw wodę na makaron i gotuj zgodnie z czasem określonym na opakowaniu.

3. Na patelnię dorzuć pokrojone suszone pomidory, mascarpone, przypraw zgodnie z twoimi preferencjami (możesz dodać świeżą bazylię) i dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

4. Wszystko wymieszaj i zapakuj do szkoły- smacznego :))

Marta Bródka

Makaron z awokado:

Super danie na zimno (więc jako obiad do szkoły). Jeśli sos robi się dzień wcześniej wieczorem, warto nie mieszać go z makaronem, tylko zostawić w osobnej miseczce razem z pestką od awokado, żeby nie zbrązowiał.

Składniki:

  • jedno duże, dojrzałe awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chilli w proszku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • makaron (do tego najlepsze są fikuśne kształty, żeby dobrze przyklejał się do nich sos)

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu miksujemy za pomocą robota albo bled nera. Polecam przecisnąć czosnek osobno przez praskę. Jeśli nie dysponuje się którymś z tych urządzeń, to awokado można rozgnieść widelcem, resztę zaś posiekać. Sos powinien być kremowy i gęsty. Bardzo dobry zarówno z zimnym makaronem, jak i ze świeżo ugotowanym. Pomidorki koktajlowe należy pokroić na mniejsze kawałki i zmieszać z całością.

Maria Krajewska

Smażony makaron ryżowy z marchewką, tofu i imbirem

Składniki na dwie porcje:

  • 100 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • 100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekanego chili)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • limonka lub cytryna
  • opcjonalnie: świeża mięta
  1. Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku. Na patelni lub w woku na łyżce oleju smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając: imbir, drobno starty czosnek, obraną i grubo startą na tarce marchewkę.
    1. Dodać tofu i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać makaron, wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty co chwilę mieszając.
    1. Wlać sos sojowy, dodać szczyptę cukru, ostry sos i wymieszać. Smażyć przez minutę, następnie skropić olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać listkami mięty.

Helena Burdzińska

grafika okładkowa: Bruno Bednarski

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.